Jeroen Jonker

Jeroen Jonker

Oprichter Spreektrainingen

Ervaring:

6 jaar actief bij 3 sprekersverenigingen:

  • De Sprekers (huidig voorzitter)
  • Domstad
  • U-Speak

Wedstrijdervaring:

  • 3e van Nederland speechwedstrijd 2015
  • 1ste van Nederland evaluatiewedstrijd speechen 2015
  • Winnaar Comedy Talent Award 2020

Ik ben de oprichter van Spreektrainingen. Waarom ik hiermee ben gestart?

Simpel, omdat ik bijna dertig jaar een zware vorm van spreekangst had. Spreken voor een publiek was gewoonweg geen optie. Sterker nog, mijzelf voorstellen bij een bedrijfshulpverleningscursus vond ik al doodeng.

Tot ik een aantal jaar geleden door een goede vriend werd gevraagd als ceremoniemeester van zijn bruiloft. Een onmogelijke opgave voor iemand als ik. Maar ja, ik kende hem al heel mijn leven… Ik kon niet weigeren en besloot om voor eens en voor altijd af te rekenen met mijn spreekangst.

Dat is gelukt! Sindsdien spreek ik wekelijks bij verschillende sprekersverenigingen. En heb ik mij toegelegd op de finesses van het spreken. De combinatie van ervaring op het gebied van spreekangst en spreektechnieken hebben geresulteerd in Spreektrainingen. En ik moet bekennen, vanaf de eerste training ben ik eraan verknocht!

Ik geniet ervan om mensen op een persoonlijke, comfortabele en effectieve manier te begeleiden naar hun spreekdoel…

Wigger de Vries

Wigger de Vries

Hoofdtrainer Spreektrainingen

Ervaring:

6 jaar actief bij sprekersvereniging:

  • De Sprekers (voormalig voorzitter)
  • Wekelijks spreken op bruiloften in regio Amsterdam

Wedstrijdervaring:

  • 3e van Nederland speechwedstrijd 2016

Ook ik heb altijd moeite gehad met presenteren. Een boekbespreking op de basisschool, een projectpresentatie op het hbo, het presenteren van een nieuw concept voor het management, ik vond het vreselijk. En niet alleen vreselijk, ik ervoer ook angst. 

Daar was een aantal oorzaken voor: ik had een sociale fobie, ik ben van nature geen goede spreker en ik had geen flauw idee wat nou eigenlijk een goede presentatie is. 

Omdat m’n aversie me op vele fronten belemmerde, besloot ik in 2013 dat het tijd werd om me te bekwamen en werd lid van een spreekvereniging. Daar ontmoette ik Jeroen. Aangemoedigd door zijn enthousiasme werd het speechen steeds leuker en begon ik me te verdiepen in technieken, verhaallijnen en stijlen. Openbaar spreken werd een passie. 

Ik ontdekte dat mijn grootste kracht ligt in het evalueren van presentaties en zien welke aanpassing de grootste impact heeft om een presentatie te verbeteren. Een prettige bijkomstigheid was dat ik door te evalueren zelf ook beter werd in het spreken voor publiek. Het leidde ertoe dat ik in 2016 derde van Nederland werd tijdens de jaarlijkse speechkampioenschappen. 

Doordat ik zelf een lang traject heb doorgemaakt weet ik precies wat er nodig is om van iemand een goede spreker te maken. Het geweldige aan het trainersvak vind ik wanneer ik zie dat mijn cursisten groeien. En dat gebeurt altijd, ongeacht het niveau waarop iemand instapt.